Taxatiewaarde: marktwaarde of waarde verhuurde staat

Voor een verhuurhypotheek kijkt een geldverstrekker naar een andere waarde van de woning: de waarde in verhuurde staat. Wat is het verschil met de marktwaarde?

De marktwaarde van een woning is de waarde die een woning oplevert, vrij van verhuur of beperking. Iemand die een woning koopt, koopt in de regel een woning die vrij is van verhuur. In zo’n situatie zal de marktwaarde dicht liggen tegen de aankoopprijs. Hoewel: in de overspannen markt die we nu kennen, betalen kopers geregeld meer dan de marktwaarde.

Voor een verhuurder is deze waarde minder van belang. Immers: de woning wordt verhuurd en is dan niet meer vrij van verhuur of beperking. De waarde in verhuurde staat is dan relevanter. Deze gaat uit van de huurinkomsten van de woning en de rendementseis die een verhuurder stelt. Deze laatste wordt vertaald in een kapitaliseringsfactor. Met deze gegevens wordt een waarde berekend.

Een pand brengt €12.000 huur per jaar op. Hij gaat uit van een bruto rendementseis (voor correctie voor kosten en leegstand) van 7%. Dit vertaalt zich in een kapitaliseringsfactor van 100/7 = 14,3. Het pand kent daarmee een waarde van €12.000 *14,3 = €171.600

In de praktijk zien we geregeld dat de marktwaarde hoger uitvalt dan de waarde in verhuurde staat. Dit betekent dat meer eigen geld in de aan te kopen woning dient te worden geinvesteerd.

In bovenstaand voorbeeld: de woning is gekocht voor €195.000. Dit is ook de marktwaarde. De verhuurhypotheek is echter tot 70% van de waarde in verhuurde staat mogelijk. Dit betekent dat de maximale hypotheek 70% * €171.600 = €120.100. Het verschil van €75.000 dient zelf ingebracht te worden. Bovendien dienen de kosten koper (ca. €10.000) ook zelf betaald te worden. 

Wilt u eens vrijblijvend bespreken hoe dit in uw situatie uitpakt? Neem dan contact met ons op.