Huis kopen met een tijdelijk contract? Zo werkt dit!

Heb je een tijdelijk contract en wil je een huis kopen? Wie zien dit in onze praktijk regelmatig. In dit artikel vertellen wij meer over de  mogelijkheden. Er kan vaak meer dan je misschien denkt!

Hoe behandelt de geldverstrekker een arbeidscontract?

Een geldverstrekker maakt onderscheid tussen verschillende soorten arbeidscontracten:

  • Bij een vast contract gaat de geldverstrekker uit van het huidige inkomen, eventueel aangevuld met overwerk.
  • Bij een tijdelijk contract, evenals bij uitzendwerk, gaat de geldverstrekker uit van het gemiddelde inkomen van de 3 voorafgaande jaren. Verdien je al jaren ongeveer hetzelfde? Dan hoeft dit geen probleem te zijn. Voor starters is dit meestal wel een flinke beperking.

 

Welke mogelijkheden heb je om tóch in aanmerking te komen voor een hypotheek?

Gelukkig voorziet de regelgeving in een aantal mogelijkheden om ook bij een tijdelijk contract of uitzendwerk een hypotheek af te sluiten. Dit is mogelijk door middel van:

  • Een intentieverklaring. Als je werkgever bereid is om een intentieverklaring af te geven behandelt de geldverstrekker je tijdelijke contract als een vast contract. In een intentieverklaring verklaart de werkgever dat je na afloop van dit contract een vast contract krijgt aangeboden. Op de standaard werkgeversverklaring kan dit worden aangeven.
  • De perspectiefverklaring. Een aantal uitzendbureaus werkt ook met een perspectiefverklaring. Met deze verklaring geeft het uitzendbureau aan dat er voldoende perspectief op werk is voor jou. Meer informatie vind je op de site van de Stichting Perspectiefverklaring
  • De UWV opgave. Wanneer de werkgever geen intentieverklaring geeft, maar je hier al langer werkt, kun je rekenen met de UWV opgave. Hierop wordt het loon per maand vermeld. Een geldverstrekker werkt dan met het gemiddelde over de afgelopen 36 maanden. Overwerk, bonussen en inkomenstoeslagen worden hier gewoon in meegenomen. Dit kan net een verschil maken ten opzichte van de normale berekeningswijze.
  • Medeschuldenaarschap. In sommige situaties kan een steun in de rug van ouders voldoende zijn om de woning te kopen. Dit kan met een schenking, maar steeds vaker zien we dat ouders medeschuldenaar worden en dus meetekenen op de hypotheek. Hiermee kan het kind toch een woning kopen en staan de ouders garant voor de betaling van de lening. Zeker in situaties van een tijdelijk laag inkomen (bijvoorbeeld omdat de benodigde 3 jaren nog niet gewerkt zijn) kan dit een oplossing zijn.
  • Huur naar koop. De wet staat toe dat een geldverstrekker met maatwerk een hypotheek verstrekt die verder gaat dan de standaard regels. Zo bestaat er een mogelijkheid om als huurder een woning te kopen als je aantoonbaar de huur hebt betaald over een periode van 12 maanden, je daarnaast hebt kunnen sparen en je ook nog eens minder per maand gaat betalen in de nieuwe situatie.

 

Kortom: er zijn meer mogelijkheden met een tijdelijk contract dan je denkt.

Laat je niet te snel ontmoedigen en maak een afspraak met ons om de mogelijkheden in jouw situatie te onderzoeken.