Profiteer van de huizenprijs stijging

Wie de media volgt kan het niet zijn ontgaan: woningen zijn de laatste jaren flink in waarde gestegen. Fijn voor woningbezitters die hun woning willen verkopen en een flinke overwaarde opstrijken. Maar ook de woningbezitter die níet verhuist, kan profiteren. Let op: dit speelt niet voor woningbezitters die hun hypotheek met NHG hebben afgesloten.

Risico-opslag omlaag door hogere waarde

Banken hanteren bij het bepalen van de hypotheekrente een basisrente en een risico-opslag. De basisrente is een rente die iedereen betaalt. Deze hangt af van de rente die een bank zelf betaalt en is op dit moment erg laag. Als een hypotheek loopt, wordt deze pas bij het vernieuwen van de rente aangepast.

Daarnaast hanteert een bank een risico-opslag. Deze hangt af van de waarde van de woning ten opzichte van het hypotheekbedrag. Ook wel logisch: bij een volledige financiering van een woning is het risico op problemen groter dan wanneer de helft van het huis met eigen geld is betaald. In het laatste geval krijgt de bank eigenlijk altijd zijn lening wel terug, in het eerste geval is het best mogelijk dat dit niet zo is.

De risico-opslag wordt doorgaans aangepast als de hypotheek daalt door aflossingen of als de waarde van de woning verandert. En daar gaat het hier om. Omdat de woningwaarde de laatste jaren flink is gestegen (in kwartaal 1 2020 weer 9,6% t.o.v. jaar eerder), is de waarde die de bank hanteert vrijwel zeker te laag. En daarmee de risico-opslag mogelijk te hoog.

Aanpassen risico-opslag: een rekensom

Voor het aanpassen van de risico-opslag verlangt de bank doorgaans een nieuw taxatierapport. Deze kost ca. €600. Voordat u dit aanvraagt is het verstandig te onderzoeken:

  • of uw geldverstrekker een risico-opslag hanteert die nog kan dalen
  • of u met de verwachte marktwaarde voor deze lagere opslag in aanmerking komt
  • of dit opweegt tegen de kosten van taxatie.

 

Uiteraard kunnen wij hierbij helpen. Neem contact op als u dit verder wilt onderzoeken.