Huis kopen met tijdelijk contract: de mogelijkheden

Heb je een tijdelijk contract en wil je een huis kopen? In onze praktijk komen wij dit vaak tegen.
In dit artikel worden de mogelijkheden behandeld. En die zijn er meer dan je misschien denkt!


Hoe behandelt een geldverstrekker een arbeidscontract?

Een geldverstrekker maakt onderscheid tussen verschillende soorten arbeidscontracten.

 • Bij een vast contract gaat de geldverstrekker uit van het huidige inkomen, eventueel aangevuld met overwerk.
 • Bij een tijdelijk contract – evenals bij uitzendwerk – gaat de geldverstrekker uit van het gemiddelde inkomen van de 3 voorafgaande jaren. Verdien je al vele jaren ongeveer hetzelfde? Dan hoeft dit geen probleem te zijn. Voor starters is dit meestal wel een flinke beperking.

 

Welke mogelijkheden heb je om tóch in aanmerking te komen voor een hypotheek?

Gelukkig voorziet de regelgeving in een aantal mogelijkheden om ook bij een tijdelijk contract of uitzendwerk een hypotheek te regelen.

 • Intentieverklaring
  Als je werkgever bereid is een intentieverklaring af te geven behandelt de geldverstrekker je tijdelijke contract als een vast contract. In een intentieverklaring verklaart de werkgever je na afloop van dit contract een vast contract aan te bieden. Op de standaard werkgeversverklaring kan hij dit aangeven.
 • SV-loon
  Wanneer de werkgever geen intentieverklaring geeft en je al langer werkt, kan je rekenen met het sociale verzekeringsloon (SV-loon). Dit is het brutoloon plus vakantietoeslag, dertiende maand en bijvoorbeeld de fiscale bijtelling van de auto. Dit kan net een verschil maken ten opzichte van de normale berekeningswijze.
 • Medeschuldenaarschap
  In sommige situaties kan een steun in de rug van ouders voldoende zijn om de woning te kopen. Dit kan met een schenking, maar steeds vaker zien we dat ouders medeschuldenaar worden en dus meetekenen op de hypotheek. Hiermee kan het kind toch de woning kopen, maar staan de ouders garant dat de lening betaald wordt. Zeker in situaties van een tijdelijk laag inkomen (bijvoorbeeld omdat de benodigde 3 jaren nog niet gewerkt zijn) kan dit een oplossing zijn.
 • Huur naar koop
  De wet staat toe dat een geldverstrekker met maatwerk een hypotheek verstrekt, die verder gaat dan de standaard regels. Zo bestaat er een mogelijkheid om als huurder een woning te kopen als je aantoonbaar de huur hebt betaald over een periode van 12 maanden, je daarnaast hebt kunnen sparen en je ook nog eens minder per maand gaat betalen in de nieuwe situatie.

Kortom: er zijn meer mogelijkheden dan je denkt met een tijdelijk contract. Laat je dus niet te snel ontmoedigen en maak gewoon een afspraak om de mogelijkheden in jouw situatie te onderzoeken.