Wat is oversluiten?

Oversluiten: u hoort er vaak over in de media. Maar wat is het eigenlijk? Ik leg het u graag uit.

Toen u uw hypotheek afsloot, maakte u afspraken over de looptijd, de rente en de rentevastperiode. Nu zijn we een tijd verder en blijkt de rente flink gedaald. Logisch dat u de gemaakte afspraken over de rente wilt herzien. Maar... afspraak is afspraak.

De bank wil best meewerken aan een herziening, maar brengt u dan wel een boete in rekening. Deze boete is gelijk aan de rente die de bank mist.

 

Uw rente staat nog 10 jaar vast en bedraagt 4%. U wilt een nieuwe rente afspreken, deze bedraagt 1%. De bank mist 3% per jaar en zal u dus 30% (3% x 10 jaar) als boete in rekening brengen.

De werkelijkheid is iets complexer: u mag jaarlijks boetevrij aflossen, u lost wellicht ook af in uw hypotheek of u bouwt vermogen op op een bankspaarrekening. Dit heeft invloed op de boete.

Oversluiten betekent nu: uw hypotheek bij de huidige bank oversluiten, de boete betalen en een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit is een aanzienlijke ingreep die flinke kosten met zich meebrengt. Maar het voordeel kan ook zeer groot zijn: wij maken besparingen van >€15.000 over de looptijd mee. Kortom: het loont om dit te onderzoeken.

KleineStaarman Advies voert geregeld oversluitberekeningen uit voor relaties. Met onze software rekenen we uit hoe hoog de boete is die de bank u in rekening brengt. Hierbij houden we rekening met het boetevrij aflospercentage, uw aflosvorm en de referentierente van de bank. We vergelijken vervolgens de huidige situatie met de nieuwe. In deze nieuwe situatie nemen we alle kosten mee. Bovendien verwerken we ook de e enmalige belastingteruggave in onze vergelijking. Kortom, een gedegen berekening en een goede basis voor een verantwoorde beslissing. Voor deze berekening rekenen we €250,-. Bij oversluiten wordt deze vergoeding verrekend met onze reguliere advies- en bemiddelingskosten.

Geinteresseerd in deze berekening? Stuur me een mailtje en ik neem contact op.