Reisverzekering - Een goede voorbereiding

De vakantieperiode is voor de meeste mensen een heerlijke tijd. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Er kan van alles gebeuren zodat een geweldige vakantie verandert in een vakantie vol problemen. Wat is er van te voren te regelen om een vakantie zonder zorgen te hebben?

Hoe ben je verzekerd?
Vanzelfsprekend is een goede reisverzekering belangrijk. Controleer voor de vakantie of de huidige verzekering voldoet. Let op de volgende punten:

Medische kosten
Via je zorgverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor medische zorg. De zorgverzekering vergoedt echter alleen het deel dat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten. In het buitenland kunnen de kosten voor medische ingrepen hoger zijn en bovendien worden toeristen in het buitenland regelmatig naar privéklinieken vervoerd. In beide gevallen kun je bij thuiskomt een flinke rekening verwachten. Wij adviseren daarom altijd een reisverzekering inclusief dekking voor medische kosten.

Annuleringsverzekering
Helaas komt het voor dat de vakantie wegens ziekte of overlijden (van een van de reisgenoten of familie) moet worden geannuleerd of afgebroken. Een annuleringsverzekering betaalt in veel gevallen de niet-genoten reisdagen terug. Let er wel op dat een annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars binnen 14 dagen na boeking moet worden gesloten. Dit geldt uiteraard niet voor een doorlopende annuleringsverzekering.

'Gevaarlijke sporten'
Voor een verzekeraar vallen sporten zoals parachutespringen, duiken en in sommige gevallen ook bergwandelen, onder de noemer 'gevaarlijke sporten'. Wanneer je van plan bent dit in je vakantie te gaan doen, is het verstandig om te controleren of de reisverzekering dekking geeft tijdens het beoefenen van deze sporten. Vaak is een aanvullende dekking nodig en in sommige gevallen zal er zelfs een specifieke verzekering afgesloten moeten worden.

Ga goed voorbereid op weg
Zorg ervoor dat je alle belangrijke papieren en telefoonnummers bij de hand hebt.

Neem je zorgpas mee
Je Nederlandse zorgverzekeringspas is in de meeste gevallen een European Health Insurance Card (EHIC). Met de EHIC heb je recht op spoedeisende medische zorg in het de Europese Unie en een aantal omliggende landen. Het telefoonnummer dat je kan gebruiken bij medische hulpverlening in het buitenland vind je vaak op de achterkant van de zorgpas.

Neem je reisverzekeringspas mee
Sommige verzekeraars sturen een reisverzekeringspas toe. Dit is meestal geen officiële pas, maar hij is toch erg handig. Hierop staat namelijk het telefoonnummer van de alarmcentrale. Bij de alarmcentrale kun je 24/7 terecht met al je vragen over bijvoorbeeld annuleringen of schade.