• Home
  • Actueel
  • Autoverzekeringen - Aanrijding zonder tegenpartij

Autoverzekeringen - Aanrijding zonder tegenpartij

Bij een aanrijding denk je vaak aan botsingen met een andere weggebruiker. Er hoeft echter niet altijd een andere weggebruiker betrokken te zijn. Je kunt bijvoorbeeld de macht over het stuur verliezen en tegen een boom terechtkomen.

Weet jij wat je moet doen bij een aanrijding zonder tegenpartij?

 

Meldt de schade bij de verzekeraar
Het is verstandig een schade altijd zo snel mogelijk bij de verzekeraar te melden. Dit geldt dus ook bij aanrijdingen waarbij geen tegenpartij betrokken is. Je kan de opgelopen schade op 2 manieren indienen: op het Europees schadeformulier en met de Schade-App.

Een Europees Schadeformulier is eigenlijk gericht op ongevallen waarbij een tegenpartij betrokken is. Een aantal vragen in het formulier kan daarom niet of niet volledig beantwoord worden. Vul daarom in wat je in kunt vullen en laat de overige vragen open.

Vergoeden van schade 
In de verzekeringswereld wordt onderscheid gemaakt tussen schade aan de eigen auto en schade aan andere zaken. Bij een WA-verzekering wordt de schade aan de eigen auto niet vergoedt. Bij een aanrijding kunnen echter ook andere zaken beschadigen, zoals verkeersborden, vluchtheuvels en soms ook woonhuizen. Claims die hieruit voortkomen zullen wel door de WA-verzekering vergoed worden.

Wanneer je aanvullend casco verzekerd bent, kun je de schade aan de eigen auto ook op de verzekering claimen. In een volgend artikel kom ik terug op de vraag of het verstandig is schades aan de eigen auto altijd op te geven aan de verzekering.

Letselschade
Helaas komt letselschade veel voor bij eenzijdige aanrijdingen. Een botsing met een boom heeft bijvoorbeeld vaak ernstige letselschade tot gevolg. Wanneer een bijrijder gewond raakt biedt de WA-verzekering hiervoor dekking. Dit geldt echter niet voor de bestuurder. Een aanvullende Schadeverzekering Inzittenden (SVI) is daarom zeker aan te raden.