• Home
  • Actueel
  • Autoverzekeringen - uitbreidingsmogelijkheden

Autoverzekeringen - uitbreidingsmogelijkheden

Het is verplicht om een auto minimaal WA te verzekeren. Deze verzekering geeft geen dekking voor schade aan de eigen auto. De WA-verzekering is hiervoor uit te breiden met een beperkt casco of een volledig casco dekking. Dit is beschreven in ons eerste deel van de artikelen over autoverzekeringen. Er zijn echter nog meer uitbreidingsmogelijkheden. In dit artikel beschrijven we hiervan de belangrijkste.

 

Inzittendenverzekering
Een inzittendenverzekering zorgt ervoor dat de bestuurder en de passagiers verzekerd zijn wanneer deze door een ongeval schade lijden. Er zijn 2 soorten inzittendenverzekeringen:

Ongevallenverzekering inzittenden (OVI)
Bij een OVI wordt een vast bedrag uitgekeerd wanneer een inzittende als gevolg van een ongeval overlijdt of blijvend invalide raakt. In alle overige gevallen volgt er géén uitkering. De hoogte van de uitkering varieert per verzekeraar.

Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Na een ongeval wordt de daadwerkelijke schade die een inzittende oploopt vergoedt. Dit geldt voor zowel de letselschade als de materiële schade (b.v. kleding en vervoerde persoonlijke eigendommen). De verzekerde som van een SVI is meestal veel hoger dan die van de OVI. De premie van een SVI is daarom in de meeste gevallen hoger.

Rechtsbijstandsverzekering
Een aanvullende rechtsbijstandverzekering geeft juridische hulp bij conflicten in het verkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhalen van schade op de tegenpartij of een conflict met de garage. Verkeersrechtsbijstand kan in de meeste gevallen als aanvullende verzekering worden toegevoegd aan de autoverzekering. 
Let op: dit is meestal niet nodig! Veel mensen hebben een losse rechtsbijstandsverzekering waarin de rubriek ‘Verkeer’ meeverzekerd is.